Dolk

Dolk

Dolk er pseudonymet til en kunstner fra Bergen, som ikke vil ut med sitt virkelig navn. Han jobber innen sjangeren street art og kunsten hans, som ofte er både humoristisk og kritisk, kan sees på veggene i en rekke byer verden over, som Oslo, Bergen, Berlin, Stockholm, New York og Tokyo.

Siden 2007 har verkene hans også befunnet seg på gallerier, der de selges til skyhøye priser.

Oppstarten

Det vi vet om Dolk er at han holder sin virkelige identitet hemmelig for å kunne unngå både politi og berømthet. Han er fra Bergen, der han tok en utdannelse i maskin og mekanikk før han dro til Melbourne og studerte grafisk design. Den store inspirasjonen til Dolk er den britiske gatekunstneren Banksy.

Gatekunsten fant først sted i Bergen, der man fremdeles kan nyte synet av hans mange flotte verker. Senere ble han signert av Banksy og hans galleri, Pictures on Walls. Dolk reiser verden rundt for å lage gatekunst og har også deltatt på festivaler i regi av Banksy.

Utstillinger

Da Halden fengsel åpnet i 2010, hang tre av verkene til Dolk i luftegården. Han har også dekorert Oslo S og Trondheim S. Den første egne utstillingen gikk av stabelen i 2011, i Oslo. Han stilte ut ti lerreter og alle ti var solgt før utstillingen åpnet. Samme år var han også med til å dekorere veggene til Norges Handelshøyskole.

I 2012 var det Japan som fikk besøk av kunstneren. Her dekorerte han flere bygg i både Tokyo og Osaka. I tillegg dekorerte han en vannpumpe i kjernekraftverket Fukushima, som en hyllest til ofrene for ulykken.

Den andre separatutstillingen til Dolk fant sted i 2013 hjemme i Bergen. Også denne ble utsolgt før utstillingen åpnet.

Verkene til Dolk

«Che» fra 2007 viser Che Guevara mens han røyker sigar og peker på t-skjorten med sitt eget selvportrett.

«Burger King» fra 2006 viser Prins Charles av Wales, Kong Harald og Kronprins Haakon med bursdagskrone fra hamburgerkjeden Burger King.

«Friele» fra 2007 viser Bergens forhenværende ordfører Herman Friele som hip-hopper.

«Spray» er en ny variant av bildet fra Vietnamkrigen der en krigsfange blir henrettet. Før kunne denne sees over hele byen, men nå finnes kun den versjonen som Bergen kommune beskyttet med plast.

«Ghetto Spedalsk» er et prosjekt fra 2008. Da ble veggene til rundt 20 ubebodde hus i Lofoten malt.

«Sleepwalker» befinner seg på utsiden av et allaktivitetshus i Bergen I 2012 ble det kåret til ett av de sju beste kunstverkene i offentlig rom av kunstdirektør Erlend Høyersten.

Det tar Dolk rundt ti timer å kutte stensilen til et mindre verk. Er stensilen avansert, kan det hele ta mer enn en uke. Deretter går han på ferd ut i gatene for å finne en egnet vegg til kunsten, Selve verket blir oppført om natta, og dette tar gjerne ikke mer enn ett minutt. Neste dag kommer han for å ta bildet av det hele, og passerer du tilfeldigvis på det tidspunktet, kan det hende du får æren av å være med på bildet.

Privacy Policy