Hvordan leve av å være kunstner

Hvordan leve av å være kunstner

Det er ikke lett å leve av kunsten. I dag er det rundt 2 500 registrerte kunstnere i Norge, de fleste av disse navnene er ikke kjent blant folk flest. Det er få kunstnere som klarer å leve av kunsten sin alene. Veldig mange har en jobb ved siden av. Noen ganger er denne jobben relatert til kunsten og andre ganger ikke. Dette kan være alt fra å jobbe som butikkmedarbeider eller jobbe innen undervisning. Noen holder også kurs for folk som har lyst til å lære litt mer om maling eller keramikk for eksempel. Ofte kan mer enn halvparten av tiden til en kunstner gå med til en eller flere andre jobber, rett og slett for å få inn nok til å kunne fortsette som kunstner.

Stipend fra staten

Hvert år kan man søke om flere ulike stipender fra staten. Noen stipender er store og andre små. Fristen er den 15. oktober og da jobber hver eneste kunstner desperat for å sammenfatte en søknad som gjør at akkurat han eller henne blir blant de 25 prosentene som får et stipend. Med et stipend blir det lettere å vie tiden til kunstformen du driver med.

Det går også an å bli invitert til utlandet og da får man ofte et stipend som skal dekke oppholdet. Enkelte kunstnere klarer å leve av dette.

Selge kunsten sin

Det man aller mest ønsker seg som kunstner er å selge kunsten sin. Mange holder private utstillinger og jobber opp mot kommunen de bor i og / eller sammen med andre kunstnere for å få vist frem verkene sine og få private eller bedrifter interessert i å kjøpe kunsten. Det går med en del tid til dette viktige arbeidet også, og mange kunstnere ser det nødvendig å ha egen hjemmeside, som kan promotere verkene. De fleste kunstnere ser viktigheten og ikke minst nødvendigheten av å være del av et miljø, slik at man kan hjelpe hverandre opp og frem. Skal du selge må du være til stede slik at du blir sett og hørt, og dette kan være tidkrevende og vanskelig. Du må rett og slett være din egen merkevare og bygge deg opp fra bunnen av.

Fremtiden for norske kunstnere

Det blir flere og flere kunstnere her til lands og hvert eneste år går 120 nye kunstnertalenter ut fra de fire store kunstskolene i Norge. De aller fleste av våre kunstnere leverer på minimumslønn, det er de færreste som hever en halv million i året og enda færre som hever mer. Det er en hard kamp om stipender og om jobber, og dersom du vil livnære deg som kunstner er det nok lurt å se etter en alternativ måte å bruke kunsten sin på slik at du kan tjene nok penger til å leve av det. Finnes det andre måter du kan bruke kompetansen din på, uten å gi helt slipp på kunstverdenen?

En ting er i alle fall sikkert, du må være glad i det du gjør, selvstendig og sterk for å prøve å livnære deg som kunstner.

Privacy Policy