Skulpturkunst

Skulpturkunst

Billedkunst er en betegnelse som dekker de billedskapende og visuelle kunstarter, som malerkunst, tegnekunst, grafikk, skulptur og billedvev. I den senere tid dekker begrepet også kunstarter som blant annet fotografi, film, installasjoner, graffiti.

Billedkunst brukes både om selve verket, om den enkelte formen og om arbeidsprosessen. Til vanlig sier vi som regel bare kunst.

Billedkunst i Norge

Den eldste billedkunsten i Norge er helleristninger av dyr som er funnet i Nordland og Trøndelag, disse er flere tusen år gamle. Nidarosdomen har flotte steinskulpturer fra 1200-tallet og Ringsaker kirke er kjent for sitt forgylte alterskap fra middelalderen. På 1700-tallet hadde flere store og viktige malere sitt virke i Norge. Elias Fiigenschoug var den første til å male et norsk landskap. Videre utover 1700-tallet oppstod den vakre rosemalingen, kjent fra Hallingdal og Telemark. Samtidig ble det populært å ikke bare male portretter av folk, men også male på møbler.

Landskapsmalerier og nasjonalromantikk

På 1800-tallet blomstret nasjonalromantikken og landskapsmaleriene fikk fokus. De fleste av oss kjenner til «Brudeferden i Hardanger» malt av Tidemand og Gude. I 1882 ble Høstutstillingen dannet. Kjente kunstnere fra denne perioden er Christian Krogh, Kitty Kielland, Harriet Backer og Edward Munch.

I 1965 kom det en bølge av figurativ maling og kjente representanter for denne epoken er Frans Widerberg, Odd Nerdrum og Karl Erik Harr.

Skulptører, fotografer og tegnere

Norge har også mange flotte skulptører, blant annet Vigeland. Han er ikke minst kjent for Vigelandsparken i Oslo, som er full av hans skulpturer der kanskje de to mest kjente er Sinnataggen og Monolitten.

Fotografi er også en anerkjent og spennende form for billedkunst. Her har kjente navn som Morten Krogvold og Henny Lie satt landet vårt på kartet.

Visste du forresten at Norges beste tegner het Erik Werenskiold? Du har garantert sett tegningene hans om du har lest norske eventyr. Kittelsens tegning av det norske trollet er også et kjent og kjært kunstbilde for mange nordmenn.

Fremtiden

Vi både har og har hatt mange flotte billedkunstnere i Norge, og det innen de aller fleste kunstartene som begrepet dekker. Alle navnene er ikke like kjente for alle, men noen av dem er kjente både innenfor og langt utenfor landets grenser. Vi har jo til og med en dronning som i voksen alder har holdt utstilling og vist frem egne malerier. Ikke minst har vi flere som er kunstnere innen flere felt, som musikeren Magne Furuholmen, som også er en anerkjent maler. Vebjørn Sand er også en billedkunstner som jobber med både malerier og installasjoner av forskjellig art. Når vi ser all den flotte kunsten som finnes i dag, fra gatemalerier til store lerreter som henger på Nasjonalmuseet, er det ganske rart å tenke på at det hele begynte med våre forbedre som en gang i tiden ønsket å formidle det de så ved å risse det inn i fjellveggen. Det viser at menneskets hang til å formidle samt omgi seg med vakre gjenstander alltid har vært til stede. Menneske og kunsten hører sammen og uansett hvordan vi og kunsten utvikler seg, kan vi ikke være foruten.

Privacy Policy