Hvordan bli kunstner

Hvordan bli kunstner

En kunstner produserer noe av estetisk verdi og kunstformene er det mange av. Betegnelsen kunstner brukes gjerne av malere, tegnere, skulptører, fotografer, filmkunstnere og grafikere. De som driver med dans, skuespill og musikk kalles gjerne for utøvende kunstnere. Dette er fordi de fremstiller og tolker andres verk.

For å bli kunstner må du ha kunstneriske evner og en veldig god estetisk sans for form og farge. Det hjelper også med en indre drivkraft, et ønske og en vilje til å ville jobbe med kunst. Det skader ikke med en stor dose tålmodighet heller, da det ofte kan ta tid å slå gjennom slik at du begynner å tjene penger på kunsten din.

Utdannelse

I prinsippet trenger du egentlig ikke en skoleutdannelse for å bli kunstner, men mange velger å gå den veien likevel for å vokse, tilegne seg nye teknikker og rett og slett lære. Enkelte går også i lære hos etablerte kunstnere i det faget du selv vil utøve, for eksempel om du ønsker å bli maler så går du i lære hos en kjent maler.

Det finnes dog utdannelsestilbud innen de fleste kunstarter og tar du for eksempel en bachelor grad og legger til en praktisk pedagogisk utdannelse, kan du jobbe som lærer. Det kan ta tid og være vanskelig å slå gjennom som kunstner, og da kan det være godt å ha noe å leve av i mellomtiden.

Tilbudene om utdannelse er mange, og flere kunstnerspirer velger å gå på skole i utlandet. Både Storbritannia, Frankrike og USA er kjente for å ha gode skoler på dette området. Det er også mange som velger å gå på kunstskole om sommeren eller delta på ulike kurs som arrangeres av andre kunstnere. Dette er også en fin måte å få tilbakemeldinger på egen kunst samt møte andre med samme interesser som deg. Har du ikke tid og mulighet til skole, finnes det faktisk også nettkurs innen enkelte kursformer! Så enten du ønsker en utdannelse over flere år eller bare et kurs for å bli bedre, finnes det altså mange muligheter både over hele verden og på nettet.

Jobb

De aller fleste kunstnere jobber selvstendig i sitt eget atelier, noen få jobber sammen med andre. Noen har egne nettsider og gallerier, og selger slik sine egne verker, mens andre selger verkene sine gjennom gallerier. Noen opplever også at bedrifter eller kunstinstitusjoner bestiller arbeider av dem.

Det er mye jobb med å være kunstner, ikke bare skal du jobbe med selve kunsten din men du skal også jobbe med å få andre interessert. Forhåpentligvis så interessert at de kjøper. Du trenger jo tross alt penger for å kunne leve og jobbe videre. Det er nettopp derfor mange kunstnere har andre jobber ved siden av, slik at de har en stabil inntekt mens de jobber mot det store gjennombruddet.

Å bli kunstner krever både tid og tålmodighet samt et brennende ønske om å drive med akkurat det du gjør. Kunsten ligger i deg og selv om du kan gå på skole for å lære teknikker og utvikle deg selv, kan du ikke bli kunstner om du ikke allerede har talentet liggende i deg.

Privacy Policy