Vebjørn Sand

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand er en kjent norsk kunstmaler med utdannelse fra Statens kunstakademi i Oslo, Kunstakademiet i Praha og The Art Students League of New York. Han har også vært elev hos kjente malere som Walther Aas, Rolf Schønfeldt, Ronald Sherr, Michael Burban og Peter Cox.

Utendørsprosjekter

Vebjørn, som ble født i Bærum i 1966, er kunstmaler og tvillingbroren til den kjente kunstneren Aune Sand. Sammen med Aunes samboer Marianne Aulie, driver de to et kunstgalleri i New York. For det norske folk er Vebjørn kjent for sine store og spennende prosjekter utendørs. Blant disse finner vi ekspedisjonene til Antarktis mellom 1993 og 1994, Leonardo-broen i Ås og Keplerstjernen ved Oslo Lufthavn Gardermoen.

Victoria and Albert Museum i Storbritannia har stilt ut en fem meter lang versjon av Leonardo-broen fra Ås. Målet og drømmen til Vebjørn er at det skal stå en slik bro på hvert av verdens kontinenter. Den myteomspunne broen til Leonardo ble aldri bygget mens arkitekten bak den fremdeles var i live. Verket ga Vebjørn en omtale i prestisjetunge New York Times og den dag i dag holder han stadig foredrag om prosjektet.

Mer om Keplerstjernen

Keplerstjernen, som også går under navnet Fredsstjernen, er en 45 meter høy installasjon som befinner seg ved Oslo Lufthavn. Skjelettet er laget av stål med krakelert glass og installasjonen er basert på en utforming av Johannes Kepler, derav navnet. Selve stjernen, som ble tent da 1999 gikk over til 2000, er plassert på toppen av tre betongsøyler som er tretti meter høye. Navnet Fredsstjernen fikk installasjonen fordi den ble brukt i 1999 da Leger uten grenser vant Nobels Fredspris.

Malerier

Sand er en kunstner som er godt representert i de norske hjem. Dette skyldes blant annet at turen til isødet resulterte i mange flotte malerier av pingviner. I tillegg er Sand en stemningsskaper og maler bilder som folk kan kjenne seg igjen i. Han er lidenskapelig interessert i historie, filosofi, religion og kunsthistorie, noe som også gjenspeiles i kunsten hans.

En av hans store prosjekter, en serie med malerier fra 2. verdenskrig, har fått enorm oppmerksomhet verden over.

Lysinstallasjonen som ble elsket av folket

I 1998 satte Vebjørn opp installasjonen Trollslottet på Holmenkollen. Installasjonen bestod av ti isfjell som alle var 26 meter høye. De var opplyst innenfra og utenfra, noe som gjorde dem synlige i flere mils omkrets. Ustilt i dette trollslottet fantes maleriene fra Vebjørns ekspedisjoner til Dronning Mauds Land. Denne utstillingen ble ekstremt populær blant folk flest, også blant de som vanligvis ikke går på utstillinger.

Sammen med Magnor Glassverk har han også designet et eget servise, som fikk navnet Antarktis. Det er liten tvil om at Vebjørn Sand er en multikunstner som stadig finner nye måter å få kunsten inn i hjemmet til folk! Dette har unektelig gjort ham til et kontroversielt tema i kunstverden. Han er, i likhet med sin bror, en mann av store ord. Han selger kunst med prislapp på millioner av kroner og samtidig henger han i mange norske hjem. Han lager ikke bare malerier, men vandrer over et bredt spekter av kunstneriske innslag. I bunn og grunn er det vel nettopp slike mennesker vi trenger flere av!

Privacy Policy