Videokunst

Videokunst

Dette er en kunstform som baserer seg på levende bilder, men vi snakker dog ikke om film, kino og TV! Kunstformen dukket opp på 60- og 70-tallet og brukes ofte sammen med ulike installasjoner.

Video og lyd

Videokunst består av levende bilder og noen ganger også lyd. Navnet har den fått etter videobåndene, som ble brukt da denne kunstformen var ny. Senere kom det digitalisert video og i nyere tid dukket DVD opp. I videokunst finner du nødvendigvis ikke skuespillere, dialog eller et tema som du kjenner igjen. Og i motsetning til film er det heller ikke et underholdningsmoment til stede.

Kjente utøvere

Andy Warhol var en amerikansk kunstner og han er fremdeles en av de kunstnerne som har hold flest utstillinger! I dag regnes han som en av de mest betydningsfulle kunstnerne av sin tid. Warhol hentet inspirasjon over alt, fra reklame og mote, til kultur og fotografer. Fra 1961 til sin død i 1987 skapte han mer enn 10 000 verk. Over 60 av disse var filmer, som han skapte sammen med unge modeller og skuespillere. Disse gikk under kallenavnet «Warhols Superstars». Man kan trygt si at filmene hans var eksperimentelle. En av dem het «Sleep», varte i fem timer og viste en mann som sov.

Kjartan Slettemark var en norsk kunstner som senere gjorde svenske av seg. Han var kontroversiell og utfordret samfunnet med sine bilder og andre verk. Han begynte med videokunst i 1978, og var blant annet påvirket av Warhol. I Tønsberg finnes det en permanent utstilling av hans mange verker.

Anne Katrine Dolven er fra Oslo men bosatt i London. Hun jobber både med lyd, film og bilde, er utdannet i Frankrike og Norge og innkjøpt av mange viktige institusjoner.

Marianne Heske

Marianne Heske er en av de mest kjente norske kunstnerne innen videokunst og en av dem som har gjort det best både nasjonalt og internasjonalt. Hun er utdannet ved store nasjonale og internasjonale institusjoner og det helt store gjennombruddet kom da hun begynte å lage computermalerier. Først tar hun videoopptak av landskaper og deretter digitaliserer hun opptakene, overfører dem til en datamaskin. Ut fra dette lages det enorme og storslåtte panoramabilder.

Heske har stilt ut over hele verden og verket hennes «Gjerdeløa» fra 1980 er kåret til de 12 viktigste kunstverk. Heske har i løpet av sin karriere også mottatt en rekke store priser og utmerkelser. Hun regnes som en av våre største og viktigste kunstnere.

Dagens videokunst

Kunsten utvikler seg stadig og med ny teknologi blir også videokunsten enda mer spennende og grensesprengende. Dagens videokunst viser et enormt mangfold. Noen er opptatt av det personlige og mer intime, andre ser på forhold i samfunnet og viktige spørsmål som kjønnsroller, innvandring og makt. Det er fiktive uttrykk, mer dokumentariske eller poetiske. Alle sammen står side om side og gir oss et fantastisk utvalg av spennende kunstverk.

Ønsker du å vite enda mer om norsk videokunst kan du ta en titt på videokunstarkivet.org. Der finner du en stor samling av norsk videokunst. De jobber også med formidling, kartlegging, forskning, arkivering og digitalisering.

Privacy Policy